Olej Moringa i jego zastosowanie w kosmetykach


Olej moringa artykuł

 
[2020-11-22] Moringa to olejodajna roślina, o której zdecydowanie robi się coraz głośniej nie tylko w świecie kosmetyki. Co takiego niesamowitego znajduje się w tej roślinie i dlaczego jest tak ceniona?

Moringa to olejodajna roślina, o której zdecydowanie robi się coraz głośniej nie tylko w świecie kosmetyki, ale także w branży spożywczej. Bywa nazywana „cudownym drzewem”, czy też „drzewem długowieczności”. Co takiego niesamowitego znajduje się w tej roślinie i dlaczego jest ceniona w kosmetologii? Dowiesz się w niniejszym artykule.

Co to jest Moringa?

Moringa to gatunek tropikalnego drzewa wywodzącego się pierwotnie z północnych Indii (podnóża Himalajów), a obecnie rosnącego na terenie całej Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Wznosi się na około 5-10 metrów wysokości, a zastosowanie posiada każda jego część (kora, korzenie, owoce, liście i kwiaty). Najbardziej wartościowe są liście, zawierające wszystkie ważne substancje odżywcze istotne dla ludzkiego organizmu. Korzenie mają podobny smak do korzenia chrzanu, stąd też inna nazwa Moringi, czyli „drzewo chrzanowe”. Ponadto wykazują one właściwości przeciwzapalne i zbliżone do działania antybiotyku. Podobnie w przypadku wyciągu z liści oraz kory. Owoce, pędy i liście są wykorzystywane także w kuchni, a z nasion robi się olej wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także przy produkcji mydła oraz farb. Moringa może być dodatkiem do paszy dla zwierząt lub być wykorzystywana jako baza do biopaliwa.

Roślina ta zawiera mnóstwo cennych składników, takich jak m.in.:

  • przeciwutleniacze (pomagają w walce z wolnymi rodnikami)
  • białko
  • potas i żelazo
  • witaminy A, C i E
  • mangan, chrom i bor (mangan odpowiada za zdrowe kości i stawy, chrom pomaga w walce ze stresem i wspomaga przemianę materii, a bor jest ważny dla prawidłowej pracy mózgu)
  • kwasy tłuszczowe omega3, omega6 i omega9

 co to jest olej moringa?

Olej Moringa

Oleje to bez wątpienia cudowny dar natury, który powstał z małą pomocą człowieka:) Nie inaczej jest w przypadku oleju Moringa, który jest szeroko stosowany w kosmetyce m.in. ze względu na dużą zawartość kwasu oleinowego. Pierwsze zapiski dotyczące stosowania oleju Moringa w kosmetyce pielęgnacyjnej pochodzą sprzed roku 1400 p.n.e. Stosowano go wtedy jako substancję przeciwstarzeniową po uprzednim zmieszaniu z kadzidłem, ciborą zmienną (uprawianą obecnie w doniczkach i popularnie zwaną papirusem) i sfermentowanym sokiem roślinnym. W starożytnej Grecji i Rzymie był powszechnie używany również jako olejek eteryczny. 

INCI: Moringa Oleifera Oil

Otrzymywanie: rafinowany olej otrzymuje się poprzez wyciskanie na zimno nasion tego drzewa

Postać: bardzo lekki olej o lekko żółtawym kolorze, delikatnym orzechowym zapachu i słodkawym smaku. Nie jest wrażliwy na podgrzewanie, bardzo odporny na jełczenie. 

Skład: przede wszystkim kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy (C18:1) – zawartość od 65 do 85% wszystkich kwasów oraz inne kwasy nienasycone. Poza tym sterole, tokoferole i białka.

Zastosowanie: olej Moringa jest lekki i łatwo wchłaniany. Doskonale wygładza, nawilża i zmiękcza skórę. Sprawdzi się w pielęgnacji każdej cery (szczegóły poniżej). Polecany jest także jako środek pielęgnujący włosy. Dzięki niemu będą nawilżone, miękkie, lśniące i nie będą się puszyć (wystarczy na zwilżone włosy nałożyć olej, dokładnie wmasować w skórę głowy i włosy, a następnie zmyć, lub- inna szkoła- nałożyć przed myciem na nieumyte włosy i zrobić kompres z ręcznika na minimum 30 minut; następnie zmyć i umyć włosy). Ponadto olej Moringa posiada związki antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga w szybkim gojeniu skóry po uszkodzeniach mechanicznych, oparzeniach słonecznych czy ugryzieniach owadów. Dodawany jest także do kąpieli.

  • Do włosów: nawilża, pomaga w rozczesywaniu, zapobiega wypadaniu, wzmacnia cebulki, pomaga w walce z łupieżem,
  • Do masażu: baza, może być mieszany z innymi olejami bądź olejkami eterycznymi.

Zastosowanie oleju Moringa w zależności od cery: 

  • Dla skóry suchej i wrażliwej: nawilża, koi podrażnienia, wygładza, zapobiega utracie odparowywaniu wody z głębszych warstw skóry, idealny pod maski algowe/gipsowe
  • Dla skóry tłustej i trądzikowej: zmniejsza wykwity i stany zapalne, oczyszcza „pory”, normalizuje wydzielanie sebum
  • Dla skóry podrażnionej: łagodzi podrażnienia, stany zapalne i przyspiesza gojenie
  • Dla skóry dojrzałej: minimalizuje zmarszczki, rozświetla skórę, napina, ujędrnia, wygładza.

Czy warto stosować olej Moringa? Odpowiedź jest tylko jedna: tak! Jego drogocenne składniki i cudowne działanie zarówno na organizm jak i skórę sprawiają, że Moringa może być nazywana ambrozją nowożytności. Niebezpodstawnie zasłużyła na miano superfood, a ode mnie dostaje też miano super-substancja-aktywna.

Zachęcam do zapoznania się z ofertą kosmetyków z olejem Moringa w naszym sklepie.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl