unicornbeauty logo

Rośliny w kosmetykach koreańskich

0

Rośliny w kosmetykach koreańskich

 
[2022-02-20] Skład kosmetyków koreańskich bardzo często bazuje na wyciągach i ekstraktach z roślin. Jakie rośliny możemy najczęściej spotkać w składach koreańskich kosmetyków? Zapraszamy Was do lektury artykułu.

Działanie kosmetyków koreańskich zawdzięczamy składnikom aktywnym. Wśród nich pojawiają się wyciągi i ekstrakty z roślin, które dają świetne efekty w postaci nawilżenia, odżywienia i odmłodzenia skóry. Bardzo często przyczyniają się również do redukcji przebarwień i trądziku.

Aloes

Aloes (Aloe-vera) to jeden z najczęściej pojawiających się składników aktywnych w kosmetykach koreańskich. Aloes jest rośliną krzewiastą lub drzewiastą o groszkowej barwie. Rośnie głównie w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. Roślina ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona. Wyciąg z tej soczystej rośliny ma wielokierunkowe działanie na skórę. Nawilża, odświeża, a także koi podrażnioną skórę.

Polecane kosmetyki:

  • Skin79 - Aloesowy żel łagodzący - Wielofunkcyjny żel aloesowy, który ma działanie łagodzące. Można go stosować jako serum do twarzy, jako żel łagodzący skórę po depilacji, a także jako podkład do olejowania włosów. Warto mieć go w swojej kosmetyczce latem, gdyż koi podrażnioną i poparzoną skórę.
  • Dewytree - Maseczka kojąca i nawilżająca z aloesem - Maska w płachcie, która świetnie nawilża i koi podrażnioną skórę. Świetnie sprawdzi się w przypadku podrażnionej skóry np. po opalaniu lub po peelingach. Chłodzi skórę i redukuje zaczerwienienia.
  • Holika Holika - Zestaw produktów kojących na bazie aloesu - Zestaw składa się z trzech produktów z sokiem z aloesu do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej skóry. W skład zestawu wchodzi tonik, emulsja i krem nawilżający.

Żeń-szeń

Żeń-szeń należy do rodziny roślin araliowatych. Zanim wykiełkuje mijają prawie dwa lata. Kiedyś dziko występował na północy Półwyspu Koreańskiego, północno-wschodnich Chinach, Japonii i wschodniej części Rosji. Wyciąg z żeń-szenia ma właściwości antyoksydacyjne, antycellulitowe, rewitalizujące i regenerujące. Ekstrakt z tej rośliny chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Znajduje się nie tylko w składzie wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry twarzy, ale ze względu na swoje drogocenne właściwości, występuje również jako składnik aktywny w balsamach, szamponach i odżywkach do włosów.

 

Ekstrakt z korzenia lukrecji

Lukrecja to roślina, która od dawna jest stosowana w lecznictwie oraz przemyśle kosmetycznym. W korzeniu tej rośliny zawarte są substancje, które w określony sposób działają korzystnie na naszą skórę. Korzeń lukrecji to znany naturalny antyoksydant, który działa nawilżająco, łagodząco i przeciwzapalnie. Często jest spotykany w koreańskich kosmetykach przeciwstarzeniowych oraz produktach przeznaczonych do pielęgnacji cery naczynkowej i trądzikowej. Wspaniałe działanie ekstraktu z korzenia lukrecji możemy przypisać występowaniu w nim kwasu glicyryzynowego, który wykazuje silne właściwości wiązania wiązania wody w naskórku.

Polecane kosmetyki:

  • HEDISON - Odmładzający krem do twarzy - Prócz kompleksu zawierającego siedem peptydów w składzie tego kremu znajdziemy właśnie ekstrakt z korzenia lukrecji. Krem ma działanie silnie przeciwstarzeniowe, nawilżające, a także reguluje wydzielanie sebum.

Wąkrotka azjatycka

Wąkrotka azjatycka (inaczej Gotu Kola, Trawa tygrysia, Cica) to wieloletnia roślina lecznicza, należąca do roślin selerowatych. W Chinach i Korei jest wykorzystywana jako remedium o wielokierunkowym działaniu. Nazywana jest magicznym składnikiem medycyny ajurwedyjskiej. Wąkrotka azjatycka ma działanie łagodzące i przeciwzapalne. Bardzo często można ją spotkać w kosmetykach dla skór trądzikowych, ponieważ jest świetnym pomocnikiem w leczeniu zmian trądzikowych i wyprysków. Substancje, które zostały wyodrębnione z wąkrotki azjatyckiej i mają cenne właściwości leczniczo-kosmetyczne to m.in. madekasozydy i azjatykozydy.

Polecane kosmetyki:

  • Purito - Bezzapachowe serum z wąkroty azjatyckiej - Świetne serum dla każdego typu skóry, szczególnie dla cer trądzikowych, podrażnionych i wrażliwych. Jednym z atutów tego serum jest to, że nie posiada zapachu. W składzie, prócz wąkrotki, znajdziemy również ceramidy i peptydy, które wzmacniają barierę ochronną skóry.
  • Purito - Plasterki na wypryski - Punktowe, hydrokoloidowe plasterki na niedoskonałości, które zawierają azjatykozyd, kwas madekasowy i kwas azjatykowy. Mają działanie łagodzące i antybakteryjne.

Olejek z drzewa herbacianego

Koreańska pielęgnacja słynie również z częstego zastosowania olejku z drzewa herbacianego w kosmetykach. Olejek z drzewa herbacianego powstaje przez destylację liści i szczytowych gałązek drzewa herbacianego z parą wodną. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym ten składnik aktywny jest przeznaczony przede wszystkim dla cer tłustych i trądzikowych.

Polecane kosmetyki:

 

Który składnik pochodzenia roślinnego jest Waszym ulubionym? Czekamy na Wasze komentarze i zapraszamy Was do zakupów w unicornbeauty .

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl