unicornbeauty logo

Najczęściej stosowane kwasy w kosmetykach

1

blog-kwasy-w-kosmetykach

 
[2020-12-13] Jakie kwasy są stosowane w kosmetykach oraz które będą najlepsze dla Ciebie?

KWAS GLIKOLOWY

Najprostszy i najczęściej stosowany przedstawiciel alfa-hydroksykwasów. Ma najmniejszą cząsteczkę chemiczną, więc cechuje go łatwość przenikania w głąb skóry, przez co jest najsilniej działającym kwasem owocowym. W naturze znajdziemy go w trzcinie cukrowej, jabłkach, agreście oraz winogronach. Jak donoszą źródła, kwas glikolowy ma właściwości keratolityczne, przeciwzapalne oraz oksydacyjne. Dzięki jego komedolitycznemu działaniu daje on korzystne efekty w leczeniu niektórych odmian trądziku pospolitego. Szybka zdolność penetracji pozwala na rozkładanie międzykomórkowych substancji cementujących oraz usunięcie i zapobieganie powstawania mas rogowych tworzących zaskórniki.

Dodatkowo, stosuje się go w chorobach, które przebiegają z nasilonym łojotokiem. Odblokowuje on ujścia gruczołów łojowych i normalizuje ich wydzielanie. Kwas glikolowy stymuluje komórki warstwy właściwej naskórka do produkcji kolagenu i elastyny, dzięki czemu zwiększa elastyczność skóry i spłyca zmarszczki. Reguluje syntezę melaniny, co ogranicza powstawanie zmian pigmentacyjnych, natomiast przez złuszczenie i uporządkowanie warstw naskórka rozprasza barwnik i rozjaśnia już istniejące przebarwienia. Działa także nawilżająco. Sprawdź produkty z kwasem glikolowym w unicornbeauty.

KWAS JABŁKOWY

Ten kwas, jako kolejny należący do alfa-hydroksykwasów, wykazuje zastosowania w zabiegach oraz kosmetykach de cery tłustej i trądzikowej, jak również cery starzejącej się i pozbawionej blasku. W naturze znajdziemy go w jabłkach, agreście oraz pigwie. W literaturze znaleźć można stosunkowo niewiele badań odnośnie działania tego kwasu w ramach kuracji dla cer trądzikowych i łojotokowych, ponieważ jest on rzadko stosowany (najczęściej jako zamiennik za tani kwas cytrynowy w zabiegach domowych).  Sprawdź produkty z kwasem jabłkowym w unicornbeauty.

 kwasy w kosmetykach

KWAS WINOWY

Kwas winowy jest przeznaczony dla skóry tłustej oraz ze skłonnością do trądziku. Zwęża rozszerzone ujścia mieszków włosowych, niweluje wągry, usuwa także plamy i przebarwienia. Znaleźć ją można w winogronach oraz winie. Ze względu na niewielką moc ma znikome znaczenie w kosmetologii jako substancja złuszczająca- jest jednak świetnym antyoksydantem. Świetnym przykładem produktu z kwasem winowym jest 7DAYS BYE-BYE, SKIN PROBLEMS! Nawilżająca i zwiększająca elastyczność skóry maska do twarzy

KWAS MIGDAŁOWY

Ten kwas naturalnie występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Ma podobne działanie do kwasu glikolowego, z tym że jego cząsteczka jest większa. Dzięki temu działa wolniej i mniej agresywnie. Peeling z użyciem kwasu migdałowego wykazuje efekty przeciwzmarszczkowe, rozjaśnia przebarwienia, likwiduje piegi i hiperpigmentacje pozapalne. Ponadto wykazuje właściwości lipofilowe, które umożliwiają penetrację gruczołów łojowych (decyduje to o skuteczności leczenia nim cer tłustych i trądzikowych). Ponadto doskonale nawilża skórę, ponieważ ma zdolność wiązania wody w naskórku. Łagodnie złuszcza naskórek i nie wykazuje fototoksyczności (można go więc stosować cały rok) oraz powikłań, dzięki czemu jest bezpiecznym kwasem nawet dla osób ze skórą wrażliwą i naczyniową. Badania donoszą, że kwas migdałowy daje dobre rezultaty w kuracjach cer tłustych i trądzikowych w połączeniu z witaminami (np. C lub PP), a także innymi związkami złuszczającymi (np. kwas salicylowy).   

KWAS MLEKOWY

Jest bardzo delikatny i często stosowany do wyrównywania pH kosmetyków do mycia włosów i higieny intymnej. Nawilża skórę, rozjaśnia przebarwienia i spłyca zmarszczki. Otrzymuje się go w procesie fermentacji cukru przez bakterie mlekowe. 

KWAS AZELAINOWY

Znaleźć go można w moczu w niewielkich ilościach, natomiast jego egzogennym źródłem są ziarna zbóż. Kwas azelainowy działa antybakteryjnie - zarówno na bakterie tlenowe, jak i beztlenowe- przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i przeciwzaskórnikowo. Sprawdza się także w przypadku przebarwień, a także u osób z trądzikiem różowatym i cerą naczyniową. Mogą go używać pacjenci nawet z wysokim fototypem skóry, nie powoduje także fotouczulenia. 

KWAS PIROGRONOWY

Pozyskiwany jest z octu, jabłek oraz sfermentowanych owoców. Cząsteczki tego kwasu są małe, zatem działa podobnie jak kwasy AHA- szybko i głęboko penetruje skórę. W kosmetologii stosowany jest do skóry z trądzikiem i łojotokiem- działa antybakteryjnie, sebostatycznie, normalizuje pracę gruczołów łojowych oraz usuwa zaskórniki i zapobiega powstawaniu nowych. Wadą tego kwasu jest działanie drażniące, skłonność do powstawania bliznowców skóry, a także bolesność. Jednak niektóre źródła podają, że kwas pirogronowy jest dobrze tolerowany przez pacjentów, a po zabiegu może się utrzymywać delikatny rumień. 

KWAS SALICYLOWY

Kwas salicylowy jest przedstawicielem beta-hydroksykwasów. Naturalnie występuje w korze wierzby i brzozy, liściach rumianku, liściach roślin zielonych, natomiast syntetycznie otrzymywany jest z fenolu. Jego działanie polega na zwiększonym złuszczaniu korneocytów bez wykazywania korzystnego działania na głębsze warstwy skóry. Działa antybakteryjnie, a także posiada właściwości lipofilowe – bardzo dobrze rozpuszcza sebum. Dzięki temu swoje zastosowanie znajduje w leczeniu między innymi trądziku. Kwas salicylowy działa równie skutecznie jak kwasy AHA, jednak jego działanie jest dużo łagodniejsze i mniej drażniące, zatem jest doskonałą alternatywą dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kwasami, czy też mają delikatną skórę. Działa podobnie do kwasu glikolowego. Ma silne właściwości bakteriobójcze, keratolityczne, komedolityczne, antyseptyczne, seboregulujące i przeciwzapalne, zatem można go używać w aktywnych postaciach trądziku. Dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie także w przypadkach przebarwień, przy fotostarzeniu skóry oraz łojotoku. Bardzo dobrym produktem który zawiera kwas salicylowy jest Pianka do mycia twarzy z kwasem salicylowym CosRx Salicylic Acid Daily Gentle.

Komentarze do wpisu (1)

6 maja 2021

Muszę przetestować kwas winowy ! Nie słyszałam o nim do tej pory, a chciałabym w końcu pozbyć się trądziku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl